Blöjfri-metoden

I dag är vi inne på den åttonde dagen sedan vi slutade använda blöja på Leon dagtid. Jag följer alla steg och råd i boken "Potträning på 3 dagar" och tro det eller ej, men det har funkat hur jäkla bra som helst. Senaste månaden har Leon gått hemma utan blöja ganska ofta, men vi har inte följt metoden tidigare utan mest "testat på" för att förbereda. Så när vi började för ca en vecka sedan kom det kiss lite här och var, men redan dag två började Leon säga till när han ville kissa och det kändes som att det kom från det blå, vi trodde det skulle ta mycket längre tid innan han själv skulle bli medveten om kisset.
 
Nu har vi kommit så långt att Leon inte haft en enda olycka på två dagar, han säger alltid till när han vill kissa och bajsa och verkar kunna hålla sig tills han sätter sig ned på pottan. I natt provade vi dessutom att låta honom sova utan blöja, vi ville försöka minska på vällingen på kvällarna innan vi slutade med blöja på natten så det har vi gjort senaste kvällarna. Dessutom ville vi inte lägga på allt på en gång (även om det enligt boken är lättare att göra allt på en gång då barnet redan lär sig kontrollera sig på dagen). Så i går gick Leon och lade sig utan blöja och till min jättestora förvåning ropade han "kiss!" halv fyra i morse, då klev jag upp - satte honom på pottan - han kissade, och sedan kunde han somna om i sin säng och jag i min. När klockan sedan var halv åtta i morse och Leon vaknade för dagen fanns det inte en droppe kiss i sängen utan han gick istället ned med Mange till nedervåningen och kissade på pottan där.
 
Jag känner mig SÅ STOLT över vår lilla stora älskling! Tänk vad barn kan, men kanske inte alls får utrymme för att visa vad de är kapabla att lära sig för att vi vuxna inte ger dem chansen. Både jag och Mange var helt inställda på att det skulle bli jätteblött i sängen i natt och att det skulle innebära massa spring och byten av sängkläder, istället blir det helt tvärtom och för Leon verkar det vara världens mest naturliga grej att lära sig något nytt. Och i boken står det precis det; att det troligtvis inte är barnet som inte är redo utan snarare föräldrarna. Glöm inte det 😇  Så funderar du på att få ditt barn blöjfri och börja gå på pottan istället tycker jag absolut du ska följa denna metod. Visst kräver det lite mer av en som förälder, men under en kortare tid än att låta barnet skippa blöjan då och då och inte vara konsekvent med att ha blöja / vara utan blöja. Så värt det
 
 
Publicerat i 2017