Trött&glåmig vinterhy

Inlägget innehåller adlinks.

Det har blivit rejält kallt ute och det är inte konstigt om din hy börjat reagera på kylan och strama. Lika som vi anpassar lagret av kläder beroende på årstid, bör en göra detsamma med sin hudvårdsrutin. På vintern lägger vi på fler lager och på sommaren lite färre. Jag fick en fråga från en läsare som jag tänkte jag skulle dela med mig svaret på, kanske skulle kunna hjälpa andra också! :)

"... Jag har aldrig haft någon ”ansiktsrutin”, utan kört med tvål och vatten, och aldrig smörjt in med något speciellt. ... Nu närmar jag mig 35 (+ 2 barn strax) och känner att huden i ansiktet liksom tappat lite spänst och känns lite ”tråkig”. Har du nå bra tips på något som återfuktar och ger tillbaka lite lyster/energi?"

Det finns massvis med bra produkter inom alla möjliga prisklasser och jag kommer presentera några budgetförslag och några lyxigare förslag! Men det finns två saker som är extremt bra (året om) och det är att 1) Exfoliera (vad är det då? Kommer till det nedan) och 2) Återfukta. Den här bilden tycker jag är extremt enkel och beskriver bra den bas man skulle kunna ha. Har man dock ingen rutin alls i dag skulle jag säga att man bör satsa på en bra rengöring, en toner och en 24h-fuktkräm som kan användas som både dag- & nattkräm (istället för att köpa en dagkräm och en nattkräm). Använder man någon form av exfoliering vill jag alltid hävda att SPF (dvs solskydd) är ett måste som avslutande steg i hudvårdsrutinen innan man lägger på sitt smink.

Rengöring

"Rengöringen är ett viktigt steg i hudvårdsrutinen och banar väg för produkterna du applicerar efteråt. Din rengöring på kvällen tar bort talg, smuts och luftföroreningar medan en rengöring på morgonen sveper bort svett och gamla hudceller som ansamlats under natten."
Citat lånat från Skincity.se Jag älskar detta första steg i min rutin och att prova nya rengöringsprodukter är SÅ kul! Det finns några saker det pratas om inom hudvård och det är bland annat skumrengöringar och ingredienserna SLES (Sodium Laureth Sulfate) och SLS (Sodium Lauryl Sulfat) som anses väldigt uttorkade och bör därför undvikas i ens rengörande produkter, eller alla produkter för den delen. När en ingrediens visas tidigt i innehållsförteckningen betyder det att den står för en stor mängd av innehållet och ju längre ned i förteckningen desto mindre mängd. Kan vara bra att känna till. I början kollade jag aldrig innehållsförteckningen och det finns fortfarande mycket att lära kring alla ingredienser men mycket handlar också om att faktiskt testa sig fram till vad som passar en själv. Been there done that, hehe. Rengöring finns även i olika konsistenser; gel, mousse, micellärt vatten, olja, rengöringsmjölk, balm mm. Det pratas även om pre-cleanse, andra rengöring OCH tredje rengöring (dvs att du använder tre olika rengöringar i din kvällsrutin och två i din morgonrutin). Jag skulle aldrig klara mig utan en pre-cleanse på kvällen (balm eller olja) och för att få bort den "hinna" som skapas av dessa produkter behöver jag följa upp med en vattenbaserad rengöring. Det är även så att använder man SPF (solskydd) på dagen behöver man rengöra ordentligt på kvällen för att få bort det ordentligt från huden. Men rengöring med alla dess olika steg får bli lite överkurs så får ta ett separat inlägg om det framöver :) Vill du läsa mer ingående om det jag beskriver ovan kan du göra det HÄR.   Här är några populära rengöringar, i olika prisklasser (I hudvård är det absolut inte dyrast som alltid är bäst, tänk på det).

Från vänster; Avène - Gentle Milk Cleanser // Maria Åkerberg - Foaming wash gentle // Dermaceutic - Advanced Cleanser // Lumene - Lähde Pure Arctic Miracle 3-In-1 Micellar Cleansing Water.

 

Toner / Ansiktsvatten

Ansiktsvatten (kallas även för Toner, vilket kan vara lite förvirrande ibland, I know) är en produkt som används efter rengöringen och läggs på en bomullsrondell som du sedan sveper över ansiktet. Varför ska man då använda detta?
"Ansiktsvatten är en viktig grund för att få ut resten av din hudvård. När du tvättar huden och sköljer den med vatten så får huden fel pH-värde. Ansiktsvatten hjälper till att återställa hudens normala pH-värde (5,5) så att efterföljande produkter tas upp och slussas ner mycket bättre i huden."
Här kommer några härliga förslag på ansiktsvatten;

Från vänster; Rodial - Dragon's bloog essence mist // Klairs - Supple preparation facial toner // Elemis - Soothing apricot toner // Lumene - SISU Urban Defence Lumenessence Anti-pollution Beauty Lotion

 

Fuktkräm

Det finns olika typer av fuktkräm; dagkräm, nattkräm och 24h-kräm. Det sistnämnda är egentligen smartast att köpa då den kan användas både dag och natt, men på vintern kan det behövas en rikare nattkräm än dagkräm så då kanske man behöver inhandla två olika men annars tycker jag att en 24h-kräm är ett smart köp. Nedanstående citat är lånat från världens bästa Annica som driver hudspecialisten.se och är grundare av Skincity. Ni hittar hela inlägget om just fuktkrämer HÄR.
"Oavsett hudtyp så bör du använda en fuktkräm. Konsistensen på krämen bestäms generellt av vilken hudtyp du har. Är din hud av torr karaktär som kanske kliar ibland, vill du låsa in fukten med en rikare salva-liknande produkt. Krämer som är tunnare hjälper att ge fukt och är bra för en normal hud. Lotions är den lättare varianten, vatten är ofta huvudingrediensen och en bra match för en fetare hud. Men brukar allmänt även rekommendera att välja en lätt fukt på dagen och en tyngre på natten. En lättare fuktlotion passar sommarmånaderna bra då luftfuktigheten är högre än på vinterhalvåret då huden kräver mer hjälp för att hålla en balanserad fuktnivå."
Så bra skrivet och känner inte att jag har så mycket mer att tillägga än visa er några riktigt bra tips nedan! :) Tänk på att gå in och läsa om alla krämerna då vissa är fetare och andra lättare samt skiljer sig mycket på ingredienserna.

Från vänster: Avène - Cold cream // Akademikliniken - Pure Antioxidant Creme // Clinique - Moisture Surge 72-Hour Auto-Replenishing Hydrator // Leegeehaam - Vita propolis cream // Dermaceutic - Hyal Ceutic // Paulas Choice - Moisture Surge 72-Hour Auto-Replenishing Hydrator

 

Exfoliering

Ja, vad betyder då detta? Nedan är lånat från Skincity.se och vill någon dyka ner på djupet kan ni läsa mer HÄR;
"När huden är fuktfattig blir det glipor i dess yttre skyddsbarriär. Genom exfoliering får man effektivt bort gamla hudceller, och mjukgörande och fuktgivande substanser kan penetrera djupare i huden. Samtidigt stimuleras nya celler att vandra upp till hudytan, där de bidrar till att bevara fukthalten i huden. På så sätt kan exfoliering förbättra torr och fuktfattig hud."
Nu kommer vi till något som jag tycker är väldigt väldigt roligt, nämligen biten kring exfoliering! Och för att göra det enkelt tänker jag att vi lägger till en peeling / scrub i rutinen som används 1-2 ggr / veckan. Har man tålig hy kanske man kan använda oftare, men man ska försöka tänka på att inte heller överexfoliera huden då det kan göra den känslig och reaktiv. En exfoliering som sköljs bort (det finns även s k "leave-on" exfoliering som man inte tvättar bort men det får vi prata om någon annan gång) används efter rengöring (dvs rengöring, peeling, toner, ansiktskräm) och syftet är att rensa bort gamla hudceller för att göra plats för de nya. Dessutom känner man siå himla ren och len efteråt! Underbar känsla och jag tycker den där stunden när jag får stå själv i badrummet och ta hand om min hy är fantastisk egentid :) Det finns flera olika typer av peelingar (mekanisk, kemisk & enzym) och vissa passar en fethy bättre än ex en känslig hy. Vill ni läsa mer om detta kan ni kolla in ett inlägg från hudspecialisten.se HÄR. Men här följer mina hetaste tips och beroende på hur mycket din hy klarar låter du dem ligga på huden olika länge!

Från vänster: Ole Henriksen - Pore-Balance Facial Sauna Scrub // Codage - Micro-peeling mask // Exuviance - Triple microdermabrasion face polish // Maria Åkerberg - Papaya Peeling // Peter Thomas Roth - Pumpkin enzyme mask // Akademikliniken - Pure Triple Peel // Idun - Smoothing Face Scrub

Tänk på

När man använder nya produkter i sin hudvårdsrutin är det fullt vanligt att huden reagerar på de nya produkterna och man får en del finnar som ploppar upp här och där. Det kan pågå under några veckor, men jag tycker det är viktigt att fortsätta med produkterna man börjat med och ge det lite tid. Det kan ta ungefär 8 veckor för huden att vänja sig, så försök låt bli finnarna under denna tid så försvinner de inom kort. Detta kallas nämligen för "purging" och det är hudens sätt att rensa ut smutsen. Så händer detta, tänk då att det blir sämre innan det blir bättre ♡ Skulle du däremot få irritation eller utslag som mer upplevs som eksem bör du pausa produkten tills huden lagt sig. Är man ovan med exfolierande-produkter är det bäst att introducera produkten och använda den med några dagars mellanrum och inte varje dag. Har man en tåligare hud som är van med syror kan man gå på lite oftare, man får känna sig fram försiktigt. Det är även väldigt viktigt att använda SPF (dvs solskydd) i ansiktet året runt och jag tycker även man borde införskaffa en ögonkräm. En vanlig ansiktskräm är oftast för rik för att användas runt ögonen, det är ett väldigt känsligt område och jag tror jag får ta och lägga upp ett eget inlägg om detta ganska snart... :)   Jag känner mig faktiskt riktigt glad över det här inlägget, och gillar ni det lika mycket får ni gärna kommentera och gilla inlägget genom att trycka på det lilla ♡ här nedan! Fler inlägg kring hudvård, serum, krämer, rutiner, k-beauty med mera kommer garanterat att dyka upp allt oftare på bloggen. Håll utkik!