HUDVÅRD | Blank i ansiktet?

Hudvård har verkligen blivit en passion för mig, så även smink men inte på det sättet det var förut att jag måste ha mycket och heltäckande utan snarare så att det ska vara mer naturellt men jag vill ändå sminka mig eftersom jag gillar det.
 
De senaste åren har min hudvårdsrutin exploderat (fråga min sambo som hittar produkter lite överallt) men på något sätt har jag skyndat fram långsamt och aldrig upplevt någon överexfoliering eller att huden ballat ur. Vilket är vanligt om man testar många produkter, inte har koll på hur känslig ens hy är eller inte vet hur man ska använda produkterna man köpt. Nu har ju jag stenkoll på hur jag bör använda mina produkter och jag köper aldrig något innan jag har ett syfte med produkten, sedan kan det dock bli så att jag aldrig kommer till skott att använda det jag köpt men det är en annan femma och då säljer jag det oftast vidare...
 
En sak som jag tycker är vanligt förekommande är att man har en blank hy och letar produkter som mattar ned. Man testar och testar men ingenting fungerar, but why? När huden blir torr eller om man har en fet hy, börjar den istället överproducera talg vilket är den blanka ytan. Jag tror många har svårt att skilja på om huden är yttorr eller fet, men oavsett så är den rätta vägen att gå att tillföra massa fukt istället för att försöka täppa igenom ännu mer eller exfoliera för hårt.
 
Till den som upplever en blank t-zon (och även resten av ansiktet, såklart) rekommenderar jag att man ser över sin rutin och provar något eller allt av följande;
 
- Fukt; vad har du för återfuktande produkter i din rutin? Det är mycket mer effektivt att lägga olika fuktlager än smacka på en enda fet kräm. Krämen är oftast till för att låsa in fukten man lagt under den. Kolla på en återfuktande toner och / eller serum. Har du varken toner eller serum skulle jag börja med att införskaffa en toner, pronto!
 
 
- Exfoliering; hur ofta städar du din hud från döda hudceller? Om du tror att de inte finns där eller att de kommer försvinna av sig själv har du fel. De behöver aktivt svepas bort och det görs enkelt med en exfolierande toner (även kallat ansiktsvatten) eller peeling/scrub. Beroende på hur tålig hy du har kan du använda produkten allt från varje dag till en gång i veckan, det får man nästan testa sig fram men jag skulle säga att 2-3 ggr i veckan räcker och då antingen morgon eller kväll, inte både och. Alltid när man exfolierar är det extremt viktigt att använda SPF på dagen, minst då SPF30 och har du det i din foundation är det inte tillräckligt bra skydd, just so you know. Det finns även olika typer av ingredienser som exfolierar så som 
 
 
- Silikoner; har en tendens att lägga sig som ett lager på huden. Vissa produkter funkar trots silikoner, andra inte. Personligen undviker jag silikoner om möjligt men har jag en favoritprodukt som funkar ändå kör jag på den. Det är inte livsavgörande men det kan vara värt att testa produkter utan silikoner om man har problem med blank hy och man testat alla övriga tips ovan.
 
Kollar man INCI (innehållsförteckningen) på en produkt ska man leta efter något av följande för att hitta silikoner; allt som slutar på “-cone”, “-xane” eller “-conol”. Ju högre upp i INCI som produkten ligger, desto högre halt av ingrediensen finns i produkten.
 
- Alcohol denat; det finns olika typer av alkohol i hudvårdsprodukter och alcohol denat är den uttorkande varianten. Om du tror att du använder ett återfuktande ansiktsvatten och hittar alcohol denat bland de första ingredienserna i INCI, är den troligtvis inte lika återfuktande som du tror. Detta behöver dock inte gälla alla, men personligen mår min hy SÅ mycket bättre av att undvika denna ingrediens och jag väljer medvetet bort produkter som innehåller detta, oavsett hur mycket den hyllas på andra håll. OBS! att det finns andra alkoholer som INTE är uttorkande på huden, exempelvis ingredienser som cetyl, stearyl och cetearyl alcohol.
 
- SLES (Sodium laureth sulfate) / SLS (sodium lauryl sulfate); s k sulfater som finns i mycket mer än bara hudvårdsprodukter (ex schampo, raklödder, badskum) och som främst har i uppgift att löddra. Det är starkt irriterande för huden, torkar ut och kan ge allergier så plus att det är svårt för naturen att bryta ned. Jag rekomenderar alla att skippa produkter med dessa ingredienser!
 
- Uppdatera din hudvårdsrutin efter väder; kyla, värme, fukt, uttorkande kontorslandskap - allt påverkar hur huden beter sig och den påverkas även av din menscykel. Därför kan du komma att använda olika produkter beroende på väder och var du kommer befinna dig. Sitter du på ett kontor framför datorn om dagarna är en ansiktsmist med HEV-skydd ett bra tips, både för fukten och för att skydda dig mot blått ljus från skärmen. Vill du läsa om hur huden påverkas under menscykel kan du hitta ett jättebra underlag som Skincity tagit fram här; https://skincity.se/sv/hudguiden/tips-rad/hormonell-obalans-sa-anpassar-du-din-hudvard-efter-menscykeln.
 
Frågor på ovan? Lämna gärna en kommentar!
 
/ Jessica 
Publicerat i 2019
Taggar: blank hy / fet t-zon / hudvård / hudvårdsprodukter / hudvårdstips