Att leva med problem-mage

I väldigt många år har jag gått omkring med diagnostiserad IBS. Det är något som inte stämmer med magen eftersom jag blir dålig av ganska mycket, men ingen annan kan tala om för mig vad jag bör undvika då IBS påverkar människan på olika sätt, så därför är det något jag får lista ut själv vad jag klarar att äta och vad jag inte klarar. När man lever med dålig mage är det mycket i ens liv som påverkas. Så fort jag stoppar i mig fel saker utan att förebygga med en imodium, kan jag sitta och knorra i flera dagar för att magen ballat ur. Det är verkligen inget kul alls och mage som strular är svårt att ignorera. För någon månad sedan kände jag "fan Jessica, nu är det dags att ta tag i kosten på riktigt. Nej, du kanske aldrig mer kommer äta vissa saker men so what?", och det har tagit mig hit där jag är i dag. Det började med att jag anammade trenden att dricka sellerijuice på morgnarna men FY FAN säger jag bara, det går verkligen inte för det smakar förjäkligt rent ut sagt. Då började jag med att dricka gröna smoothies istället och wow vilken räddning det varit för mig! På morgonen längtade jag förut efter en kopp kaffe, nu längtar jag efter min gröna smoothie med bladspenat och massa andra gottiga ingredienser. Men det är inte bara smoothies jag lagt till i kosten utan jag har även slutat äta gluten, laktos och ägg. Jag gissar att ni säkert undrar vad jag då äter, men jag kan tala om för er att en vardag utan dessa produkter är hur enkel som helst. Byt ut komjölk mot ex havremjölk, pasta mot bönpasta eller linspasta och skit i ägget när du ska panera, det finns väldigt många andra sätt att göra på istället. Och vet ni, jag har aldrig mått så här bra som jag gör just nu. Tanken på att äta något som får magen att freaka ut får mig att vilja avstå ännu mer. Det är verkligen inte värt det. Problemet jag känner för mina ändrade kostvanor är såklart det när vi ska bli bjudna på middag. Av någon anledning nästan skäms jag för att säga att jag inte klarar vissa saker för det är ju inte så att jag blir dödssjuk, men för mig är det jobbigt nog. I morgon ska jag tex på middag med jobbet och som allergi har jag angett laktos. Varför skrev jag inte bara gluten och ägg också? Att äta dessa saker kan förstöra hela kvällen och för vems skull låter jag bli att berätta om mina intoleranser? Nej, från och med nu ska jag våga stå på mig och säga vad jag inte klarar. Det är verkligen inte så svårt som det låter, vi äter utan allt detta varje dag och hela familjen tar del av samma måltider utan konstigheter. Det gäller bara att lära sig, ha ett öppet sinne och acceptera situationen. Att jag tappat det där extra på kroppen som jag haft svårt att bli av med innan är bara en bonus, det viktigaste är att jag mår bra och kan ha en fungerande vardag. Så till alla er med likadana problem, prova en kost utan gluten, laktos, ägg och socker. Det finns vegansk Ben & Jerry's glass och den är minst lika god! ;) / Jessica
Publicerat i 2019